Hyrbil i Uppsala

Uppsala är Sveriges fjärde största stad, med ca 170 000 invånare. Staden fick sitt namn på 1200-talet och är en av de äldsta städerna i Sverige. På 1400-talet byggdes ett av Nordens första universitet, och än idag är Uppsala en viktig och stor universitetsstad.

Tack vare sin ålder, finns det många historiska sevärdheter i Uppsala. Domkyrkan, där det ligger kungar och kungaskatter begravda under golvet, Slottet, som Gustav Vasa lät bygga, och Gustavianum, en av de äldsta universitetsbyggnaderna. Anders Celcius verkade som vetenskapsman i Uppsala och mycket av hans arbete kan ses i Gustavianum. Carl von Linné bodde sina sista år i Uppsala, och lämnade efter sig en storslagen trädgård och hans sista boplats, som idag hålls som museum.

Man kan komma till Uppsala med bil, tåg eller flyg. Flygplatsen Arlanda ligger 18 min bort med bil. Det går direktbussar två gånger i timmen, och man kan också ta flygtåget. Många av de lokala taxiföretagen erbjuder fastpris på sträckan mellan Uppsala och Arlanda. Från Stockholm tar man tåget till Uppsala på ca 40 min. Med bil kommer man till Uppsala på E4.

Uppsala har övernattningsalternativ för de flesta smaker. Billigt, centralt, fashionabelt eller historiskt, här finns något för alla. Hotell Hörnan i centrum är ett hotell från 1907 och ett av Uppsalas mest anrika. För de som bara vill ha en säng att sova i erbjuder Uppsala också en rad motell och vandrarhem. De vanliga hotellkedjorna som Scandic, Radison Blu och Nordic Choice finns i Uppsala.

När det gäller kulinariska upplevelser så bjuder Uppsala på restauranger, caféer, konditorier och barer. Det utländska utbudet är varierat och spännande. Vid Fyrisån har den grekiska restaurangen Tzatsiki uteservering på sommaren, och på Stora torget man man avnjuta italiensk mat hos Villa Romana. På restarurang Domtrappkällaren kan man få en finare middag till ett ok pris, med ett bra utbud av vin.
En kopp kaffe eller en enkel lunch är inte svårt att hitta i Uppsala. Konditori Fågelsången, vid foten av slottet och med utsikt över Svandammen är ett populärt fikaställe för de lokala Uppsalaborna. Om sommaren bjuds det på många uteserveringar längs Fyrisån, som rinner genom hela staden. På centralstationen ligger restaurangen Stationen, där man kan äta lunch. Man har bevarat den ursprungliga stationsbyggnaden, och byggt restauranger här.

När man då har sovit och ätit finns det mycket att uppleva och se i staden. Förutom de självklara turistmålen som Domkyrkan, Slottet och Universitetet finns många fina muséer, parker, och shoppingmöjligheter. Upplandsmuséet ligger nära Domkyrkan, i ett gammalt kvarnhus och har utställningar med lokalhistorisk prägel. Stadsparken, med huvudingång vid Svandammen har ett café, en parkscen och en stor lekplats för barn. I tillägg finns här vackra utsmyckade dammar att beundra.
Ca 5 km norr om Uppsala ligger det som ursprungligen kallades för Uppsala. Idag heter platsen Gamla Uppsala, och har fornlämningar från 1100-talet, och kungagravar från samma tid.

Uppsala är en vaken, livlig stad med mycket historia och spännande aktiviteter. För en billig slant kan man sova gott, äta gott och hitta upplevelser att fylla tiden med, eller för några extra kronor lyxa till det med extravagant boende och exotiska restauranger.