Tips när du hyr bil utomlands

Det är många som älskar att åka på semester. Att komma ifrån vardagens sysslor, få slappna av och bara ägna sig åt destinationen och varandra. Beroende på intresse kan man resa på exempelvis en storstadssemester, solsemester eller skidsemester.

På många destinationer kan man behöva ta sig vidare från flygplatsen med kollektivtrafik eller taxi. Det kan ofta innebära en viss stress med tidtabeller för bussar och tåg, och man vet aldrig om man blir lurad av en taxichaufför.
Om man känner sig trygg med att köra bil själv när man befinner sig utomlands så finns alternativet att hyra bil.

Att tänka på när du ska hyra bil

Det är ofta en djungel att hyra bil när man ska välja rätt hyrbilsbolag såväl som en bil som passar perfekt för ändamålet. Det bästa är att boka hyrbilen innan avresan, så att allt är klart när man väl är framme. Man bör därför titta runt ordentligt på de olika hyrbilssidorna innan man bokar. Detta då priserna för en hyrbil kan skilja enormt, även om det är en bil inom samma klass.
Det finns flertalet webbsidor som har samlat in hyrbilspriser från flera olika aktörer och därmed har man en bra möjlighet att hitta en hyrbil till ett förmånligt pris. Det är dock väldigt viktigt att läsa alla villkor, även det finstilta väldigt noga. Där hittar du nämligen viktig fakta som kan påverka slutpriset. Exempelvis kan det kosta extra om man vill ha mer än en förare, om man vill hyra en barnstol eller en GPS. Det förekommer även ofta att man måste lämna deposition på flera tusen kronor.

Försäkring

De här samlingssidorna erbjuder ofta en hyrbilsförsäkring. Generellt sett blir man även tvungen att betala för en liknande försäkring när man väl är framme vid disken för att hämta ut sin hyrbil. Det innebär att man får betala dubbelt och ofta är det därför inte värt att ta hyrbilssidans försäkring.

Fotografera

Innan du sätter dig i din hyrbil och ska köra iväg, kan det vara bra att ta lite foton på bilens eventuella skador eller repor. Detta då hyrbilsföretagen ofta kan vara ganska snabba att debitera extra för sådana skador när man lämnar tillbaka bilen. På så sätt har du bevis för att skadorna på bilen redan existerade innan du hyrde bilen. Det är även bra att fotografera bilen innan du lämnar tillbaka den så du har mycket bevis om hyrbilsföretaget skulle debitera dig någon extra kostnad.

Fördelar med att hyra bil

Det finns många fördelar med att hyra bil. Den främsta är givetvis friheten man får. Man slipper anpassa sig till bussar eller tåg, samtidigt som man kan göra spontana stopp när man ser något spännande eller intressant.
Man har även möjlighet att packa med sig mer i en bil än man kan på en buss eller på ett tåg.
Så om du inte ska vara på endast en destination under din semester, utan vill se dig omkring i omgivningarna så rekommenderas det starkt att hyra en bil när du är på semester i utlandet