Hyrbil i Rom

Innan du anländer till Rom kan det vara bra att läsa lite om resmålet så att du får ut det mesta av besöket. Det kan vara bra att komma ihåg att Rom har en lång historia, staden grundades 800 f.Kr och har alltså existerat i nästan 3000 år. Som jämförelse grundades Stockholm 1100 e.Kr.

De äldsta delarna av Rom finner du på Forum Romana, alltså den gamla huvudgatan med dess tempelruiner, skulpturer och historiska monument. Såväl Julius Caesar som poeten Horatius vandrade i dessa kvarter. Sedan kan du bege dig till Sankt Peters-kyrkan som uppfördes på 1500-talet på samma plats där aposteln Petrus korsfästes. Nu befinner du dig på medeltiden. Besök sedan Berninis Fontana di Trevi, fontänen där Anita Ekberg badade i Fellini-filmen La dolce vita och du har hamnat i barockens tidsålder, 1700-talet.

Sverige kung Gustav lll var en stor beundrare av Rom, och besökte staden. Du kommer säkert känna igen dig i Rom för många byggnader i Stockholm och även andra europeiska städer har inspirerats av byggnadsstilarna här. Ett exempel är Stockholms slott, vars arkitekt Tessin studerade många år i Rom. Pantheon som är beläget inom gångavstånd från Forum Romana, var ett tempel för den förkristna världens gudar, som du kan se avbildade på väggarna, men är nu omgjort till en katolsk kyrka.

Vill du se Roms storhetstid så beger du dig till gladiatorarenan Colloseum, mängder av elefanter, tigrar och andra vilda djur transporterades hit från Afrika för att uppträda inför de jublande folkmassorna. Inom gångavstånd ligger Circus Maximum, antikens rännarbana, där olika lag tävlade i hästkapplöpning med vagn. Om du sett filmen Ben Hur kan du föreställa dig hur ett sådant lopp gick till. Velodromen kan användas som konsertarena och Bruce Springsteen har uppträtt här. Om du vill avsluta dagen med att njuta en glass vid Spanska Trappan, så är du tillbaka i barockens 1700-tal igen.

För den som har barn med på turen finns det ett antal Vattenland utanför Rom som är värda ett besök. Miami Beach Aqua ligger 58 km från Rom har en 18 meter hög vattenrutschbana, en sjö med kanoter och flera pooler för vuxna och barn. Aquafelix ligger 60 km från Rom, här finns det över 2 km vattenrutschbanor. Det är en naturlig vattenpark som byggts in i det existerande landskapet, utan artificiella konstruktioner. Om du vill stanna i Rom så finns vattenparken Hydromania inom räckhåll för kollektivtrafiken.

För den som har shopping som intresse har Rom mycket att erbjuda, det finns flera stora outlets i huvudstadens närhet. Valmontone (50 km från Rom) och Castel Romano ( 25 km från Rom) är de bästa. Här kan du finna klädmärken som Dolce & Gabbana, Burberry, Benetton och Hugo Boss, till reducerade priser. Outlets är uppbyggda som mikrostäder med hundratals småbutiker, där du kan gå och fynda. Det går direktbussar från bussterminalen Termini i centrala Rom till dessa outlets varje dag, och busspriset för en vuxen brukar ligga på 5 euro.

Att hyra bil är det bästa sättet att se Rom

När du anländer till Rom-Fiumicinos flygplats finns det många biluthyrningsföretag att välja mellan. Många hotell i Rom erbjuder gratis parkering för sina gäster, och det finns stora parkeringshus nära Vatikanen och Travestere. Om du tröttnar på stadsluften kan du ta en tur till någon av Lazioregionens sevärdheter och behöver inte passa tider, utan kan stanna till så fort du får hittar något som är värt att besöka.