Hyrbil i Örebro

Örebro är den stad i Sverige som ökat antalet övernattade turister ifrån utlandet mest och det finns goda anledningar till att det förhåller sig så. Örebro ligger på ett lagom avstånd från huvudstaden bredvid den på sommaren vackert lysande Hjälmaren. Staden erbjuder ett rikt kulturliv och fantastiska campingmöjligheter i Gustavsvik stadcamping med fem stjärnor och dess trevliga äventyrsbad. I centrum av staden stoltserar Örebro slott som är väl värt ett besök. Här nedan följer en samling med några av de mest populära utflyktsmålen, både i själva staden Örebro som i dess närhet.

Wadköping

I centrala Örebro ligger detta område med fina gamla trähus och beskriver hur Örebro såg ut på äldre dar. Museer, utställningar och kaféer väntar den som gör ett besök här. Området ansluter finns till stadsparken och Svartån och de äldsta husen härstammar från 1400-talet.
Området med de fina gamla trähusen är öppet för besök året om.

Sveriges vackraste park

Stadsparken i Örebro fick utmärkelsen Sveriges vackraste park 2004 och erbjuder något för alla åldrar. Klätterställningar för de minsta barnen och oerhört vackra områden för gammal som ung att vistas i och njuta av Örebro i sin bästa prakt.

Femton meter historia

Det är namnet på en tidslinje gjord i brons som löper över järnvägstorget i Örebro. Den ger en överblick över historien främst i Örebro de senaste 200 år sedan. Här kan man följa hur Baptiste Bernadotte valdes till tronföljare i början av 1800-talet fram tills Örebro fick internet.

Svampen

I Örebro finns det kända vattentornet ”svampen” som årligen drar till sig mängder av turister. Den mäter 58 meter och det är onekligen inte svårt att först varifrån den fått sitt namn. Förutom en fin utsikt från toppen erbjuds även konferensmöjligheter här.

ÖBKHL

Örebro konsthall anses vara ett av Sveriges vackraste gallerier och ligger naturskönt vid Svartån och en fin utsikt mot Örebro slott. Besökarna får ta del av både svensk och internationell samtidskonst.

Gillar du Bubblan?

I Örebro finns världens största privata samling av VW-bilar. Till rariteterna hör en alldeles mintgrön VW-bubbla limousin. I övrigt ”Bubblans” alla årsmodeller mellan 1949 till och med 1975.

Tysslingen på våren sångsvanens paradis

Över 30 000 besökare tar sig till denna samlingsplatsen utanför Örebro och tittar på när tusentals sångsvanar landar. Höjdpunkten att besöka samlingsplatsen är omkring mitten av mars.

Tidsresa med tåg i Järle

Har man tillgång till bil kan man inte långt ifrån Örebro besöka Sveriges äldsta tågstation. Huset byggdes 1854 och du kan få prova att resa med det gamla veterantåget en bit längs järnvägslinjen. Äkta ångtåg med andra ord alltså!

Tiveden Nationalpark

I närheten av Örebro i skogsområdet Tiveden med intressanta naturupplevelser. Här kan man vandra mellan tio meter stora klippblock efter inlandsisen framfart och delta i parkens alla äventyrliga aktiviteter.

Hyra bil i Örebro

Det förmånligaste sättet att ta sig runt i Örebros närområden och på så vis upptäcka så mycket mer än själva stadskärnan är att hyra bil. Det är lätt att ta sig mellan sevärdheterna och man upptäcker ganska snart att det ligger många pärlor gömda längs vägarna.