Envägshyra – Hyr här, lämna där

Om man ska flytta eller transportera något en längre sträcka kan det vara klokt att använda sig av principen envägshyra om man behöver hyra en bil eller släpkärra. Men hur fungerar det här egentligen?

Hur fungerar envägshyra?

Envägshyra fungerar så att du kan hyra en bil eller ett släp på ett stället och sedan leverera det hyrda fordonet i en annan stad. I Sverige kan man också hyra här och lämna där men det är allra vanligast på landets flygplatser. Några bensinmackar har också infört hyr här, lämna där men då främst när det gäller släpkärror.

Kostar det något extra?

När man använder sig av hyr här, lämna där kan det ibland kosta lite extra. Ju längre bort bilen eller släpet ska lämnas, desto dyrare blir det i regel. Det kan vara bra att jämföra olika uthyrningsbolag för att se vad det kostar på olika ställen. Genom att boka envägshyra i förväg kan man ofta se hur mycket det kommer att kosta. Om man vill hyra en bil och lämna den i ett annat land kan det vara bra att kontrollera priset i förväg eftersom att kan kosta en del.

Fördelar med principen

Det finns flera fördelar med att hyra bilar med hyr här, lämna där principen. Man kan till exempel spara en återresa med bil eller släp. Om man flyttar från ena änden av Sverige till den andra vill man troligen inte åka tillbaka med släpet dagen efter. Om man ska flytta långt blir det troligen billigare att betala den lilla avgiften för envägshyra än att åka tillbaka igen även om man bara ser till bensinen. Om man inte har en egen bil kanske man har fått hyra en bil för flytten och då kan det vara omöjligt att åka tillbaka och lämna bilen för att sedan ta tåget till den nya orten. Det kan bli ännu dyrare.

En annan fördel med principen är att man inte behöver tänka på att betala vägtullar och annat flera gånger eftersom att man slipper lämna tillbaka fordonet eller släpkärran. Om man köper en sak som inte får plats i bilen och man måste hyra en släpkärra för att få hem den kan det också vara smart att ha en hyr här, lämna där kärra. Då slipper man åka tillbaka en längre sträcka bara för att lämna av kärran.

Nackdelar med hyr här, lämna där

En av nackdelarna med hyr här, lämna där är att det kan kosta lite extra. Det kan dessutom vara lite dyrare med självriskeliminering och andra kostnader knuta till försäkringen på fordonet eller släpkärran. Man kan också få veta att man bara har en begränsad tid på sig att lämna fordonet eller släpkärran innan man får betala extra avgifter med mera. Tiden man har på sig kan variera från åtta timmar till någon vecka. Om man inte hinner lämna kärran eller bilen på den nya orten eller platsen kan det vara klokt att kontakta uthyraren och tala om anledningen till förseningen och se vad det kommer att kosta.